Naar binnen kijken met hulp

Coach Den Bosch
 

In de Verenigde Staten is basketbal een enorme sport. De National Basketball Association heeft meer dan 30 teams en jaarlijks miljarden dollars aan inkomsten. In de rest van de wereld staat het spel echter nog in de kinderschoenen. Basketbal werd in 1891 uitgevonden door de Canadees James Naismith. Maar buiten Noord-Amerika vond pas in 1974 het eerste officiële internationale basketbalkampioenschap plaats tussen de Amerikaanse National Basketball Association en de International Basketball Federation (FIBA). Als gevolg daarvan zijn de meeste landen pas sindsdien begonnen met het ontwikkelen van hun eigen nationale competities. Het is niet verwonderlijk dat de Europese landen zowel hun eigen teamsporten als de internationale teamsporten domineren. Zoek jij een coach in Den Bosch? Zoek dan niet verder! Onze partners hebben de beste coaches in de regio voor je op een rijtje gezet.

Het team achter Dynasty

Het Nederlandse nationale team mag dan het beste ter wereld zijn, het zijn de Nederlandse clubteams die de sport zo populair maken. Basketbal is een teamsport, dus de beste spelers van een land vertalen zich niet automatisch in succes op het internationale toneel. In Nederland is het nationale team echter een combinatie van club- en landtalent. Naast het nationale team zijn de grootste en meest succesvolle Nederlandse clubteams de Rotterdamse Zorg en Zekerheid (ook bekend als "Zorg en Zekerheid" of "Zorg en Zekerheid Basketbal") en de in Den Bosch gevestigde teams BC Pioenrna en Geleen. Zorg en Zekerheid is een van de weinige overgebleven succesvolle Nederlandse clubteams die nog steeds professionele spelers combineert met spelers uit het nationale team. De Nederlandse clubteams behoren tot de meest succesvolle in Europa, en het meest succesvolle clubteam van het land is Zorg en Zekerheid, dat 13 keer het kampioenschap van de Nederlandse competitie, 13 keer de Nederlandse beker en 13 keer de Nederlandse Supercup heeft gewonnen.

Basketbal begonnen in Nederland

Terwijl de wereld probeerde uit te vinden hoe basketbal gespeeld moest worden, vonden de Nederlanders de sport zelf uit. Basketbal zou zijn ontwikkeld door de Canadees James Naismith in 1891. Maar de eerste georganiseerde basketbalsport vond pas in 1898 plaats in Noord-Amerika. In Nederland werd basketbal al in 1889 uitgevonden door de Nederlandse arts Christiaan de Groot. De Groot's spelregels zijn meer dan een eeuw later nog steeds in gebruik. De eerste georganiseerde Nederlandse competitie werd opgericht in 1898 en het Nederlandse nationale team werd gevormd in 1905, slechts twee jaar na de NBA.

Talent is slechts de helft van de strijd

Basketbal is een complexe sport. Het vereist zowel kracht als vaardigheid. Je kunt de beste speler ter wereld hebben, maar als hij de bal niet kan schieten of passen, heeft zijn team niet veel aan hem. Dit is een probleem voor de meeste landen. De beste spelers van een land maken niet altijd de overstap naar het professionele niveau, zodat het nationale team vaak weinig talent heeft. Dit is een bijzonder probleem voor Nederland, omdat basketbal zo populair is en zo veel gespeeld wordt. Nederlanders hebben geen enorme talentenpool om uit te kiezen. Het land is klein en de stedelijke gebieden hebben veel meer spelers dan de landelijke gebieden. De sport is echter in populariteit toegenomen, waardoor er meer spelers worden aangetrokken en meer getalenteerde spelers worden voortgebracht. Dit betekent dat het Nederlandse basketbal in de loop der jaren concurrerender is geworden.

Conclusie

Het is geen geheim dat het Europese basketbal dominant is. Van de National Basketball Association tot de Euroleague en de internationale teamsporten, het continent domineert de wereld. Veel van dit succes kan worden toegeschreven aan de enorme talentenpool die door de populariteit van de sport is ontstaan. Nederland mag dan een klein land zijn, het heeft een aantal van de beste basketballers ter wereld voortgebracht. Als er één les te trekken valt uit dit succesverhaal, dan is het deze: de groei van een populaire sport kan een enorme talentenpool creëren.

Leave a Reply

Your email address will not be published.