Hoe jezelf te accepteren

Zelfacceptatie

 

 

 

 

Zelfaanvaarding betekent jezelf accepteren zoals je bent. Weten dat je je hele leven jezelf zult blijven en dat de veranderingen die buiten je plaatsvinden niet zijn wie je bent (dit is een doorlopend proces) en weten dat binnen in je de hele persoon zit die je jezelf kunt voorstellen te zijn. Als puntje bij paaltje komt, is alles wat je tot nu toe bereikt hebt, bereikt door in jezelf te stappen en jezelf te zijn. Bovendien, je zou kunnen zeggen … “Oh, dat is gewoon leuk en gemakkelijk. Ik wil het nu.” Dat is het niet. Met de realisaties die je tot nu toe hebt gedaan, stap je in jezelf.

De enige zelfopgelegde beperking die je hebt is die welke je in jezelf ziet of in wat het leven je geeft … het is de reis, elke reis en elke gebeurtenis, elke persoon, elke omstandigheid en elke kans die ons terugbrengt naar onze aangeboren wijsheid.

Zelfaanvaarding is weten dat, omdat je ervoor kiest jezelf te zien met individuele kracht en individuele schoonheid, je niets buiten jezelf nodig hebt om aan je wensen of behoeften te voldoen. In feite ben je altijd genoeg. Het is niet nodig om je aandacht op iemand anders te richten, want jouw kijk op wie je bent is degene die voor jou kiest.

Aanvaarding is de aanvaarding dat je je natuurlijke menselijke verlangens niet te slim af kunt zijn en dat je ze toch niet kunt overtreffen. Als je jezelf volledig aanvaardt, zul je weten dat je inderdaad alle goede dingen waard bent die het universum op je weg moet brengen. Maar erken in heel je wezen de universele wijsheid en groei. Je kunt het licht niet overtreffen dat weet en accepteert wie je werkelijk bent.

We kunnen niet beslissen dus voel je ‘podium klaar’ zoals de mensen in de menigte eenstemmig uitspreken: “Waar is hij?”

Jezelf accepteren in al je eigenschappen kan je in harmonie brengen met alles wat is. Doen alsof je iemand anders bent is de grootste geestesbedrog van allemaal. Het is een soort mentale zelfmoord; een onnodig priesterschap, een dat dient om je ervan te weerhouden het beste te halen uit waar je bent.

Jezelf accepteren in heel je wezen betekent ja zeggen. Het betekent niet dat wie je bent het enige is waar je ja tegen zegt, of als en wanneer je nee zegt, of daar gelukkig mee wordt. Het betekent ja zeggen tegen alles wat het leven je overlaadt. Het betekent ja zeggen tegen al je menselijke dromen, zelfs als ze niet helemaal vervuld zijn.

Denk aan een baby, vermaak die gedachte met een volwassen geest en kijk of je in je buik geen plaats ziet voor alle vertrouwen, de helderziende vermogens, de hartstochten, de verlangens. We verlangen er allemaal naar om te vragen wat we willen, om het te krijgen en alleen onszelf te uiten als we kunnen. We wachten erop om volwassen te worden en verder te gaan dan onze vier louter menselijke zintuigen.

Meestal wachten we tot het redeneringsvermogen van onze hersenen ons inhaalt, zodat we alle geneugten in ons hart kunnen vertalen en ze uit het bestaande en vervulde kunnen tillen tot iets echts.

Maar goed voelen, vreugde en onvoorwaardelijk voelen zijn geen uiterlijkheden zoals de linker hersenhelft die kan interpreteren. Wat hier buiten blijft is of we alle heerlijk aangename gevoelens kunnen accepteren en toelaten als onze eigen gevoelens … en ons er dan op toeleggen om erin te groeien zodat ze ons hele leven in een constante staat van vreugde kunnen blijven. Dit kan gebeuren.

Wees wijs. Creëer het leven dat je echt wilt. Vertrouw op al je gevoelens en weet dat ze het meest vitale deel zijn van al je menselijke emoties. Wat en wie je in dit leven creëert, en om welke reden, zal net zo geldig blijven als wat je op andere plaatsen en andere tijden creëert.

lees meer:

Leave a Reply

Your email address will not be published.